WHAT’S IT ALL ABOUT

“IEDEREEN DOET HET, DUS WAAROM ZOU IK HET NIET DOEN?”

CASE

De gemeente Hardenberg is een middelgrote gemeente waar voor jongeren niet veel te beleven valt. Er zijn geen kroegen of andere plekken waar ze in hun woonplaats naartoe kunnen.

Als alternatief worden schuren omgebouwd tot keet of buurthonk. Hier zitten de jongeren (vaak ook minderjarig) volop te drinken, roken en komen ze in aanraking met drugs.

Tijd voor actie, aldus de gemeente. Maar hoe pakken ze dit aan? Hoe kunnen ze ervoor zorgen dat dit probleem op de juiste manier wordt aangepakt?

ONS ANTWOORD

Begin bij het creëren van bewustwording!

Pas als je weet dat er een probleem is, kun je het ook aanpakken.

In straatinterviews hebben we jongeren gevraagd wat hun beeld is op de problematiek rondom roken, alcohol en drugs. Wat vinden ze ervan, wat doen ze zelf, hoe komen ze aan hun drank, waar gaan ze naartoe.

Op basis van deze antwoorden is een online tool ontwikkeld: de ‘Kennistest roken, alcohol & drugs’. Een online app, waarbij jongeren verschillende stellingen en vragen over roken, alcohol en drugs voorgeschoteld krijgen. Belangrijk: de tool moest niet belerend zijn! Niet vingerwijzend, maar informatief en gericht op bewustwording. Ook mocht er best een beetje fun en humor in zitten.

Dankzij de app werden jongeren op een ongedwongen manier bewust van van de feiten en de risico’s van roken, drinken en drugsgebruik.

Daarnaast zorgde een extra postercampagne ervoor dat ook onder ouders en de horeca bewustwording werd gecreëerd. Goed voorbeeld doet immers volgen!

HET RESULTAAT

  • Jongeren zijn zich meer bewust van de feiten en risico’s rondom roken, drinken en drugsgebruik.
  • Dankzij de bewustwording wordt er minder extreem gerookt en gedronken
  • De gemeente kan dankzij de app makkelijker doelgroepen bereiken die je ander niet bereikt

 

Budget:  €15.000 – €20.000

Wil je meer weten over dit project of ben je benieuwd wat we voor je kunnen betekenen?

NEEM CONTACT OP